bulvių gratinas su mėlynuoju sūriu
Man regis, žodžiai jaukus maistas kaip tik tinka šiam patiekalui nusakyti.
Grietinėlėje paskendusios bulvės, pagardintos pelėsiniu sūriu ir česnakais, kepamos orkaitėje, tampa tokios minkštos ir skanios, kad norisi apsikabinti dubenį ir ilgai sau murksoti, šaukštu pamažėle kabinant visą šį aromatingą gėrį iki paskutinio prikepusio sūrio gabalėlio.
R E C E P T A S
Bulvių gratinas su mėlynuoju sūriu
3–4 porcijos / per 1 val. 40 min.
5 česnako skiltelės
400 ml grietinėlės (tiks ir liesesnė)
1 šaukštelis Provanso žolelių
600 g bulvių
100 g mėlynojo pelėsio sūrio
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
2. Neluptas česnako skilteles sudėk ant folijos lakšto, pašlakstyk aliejumi, susuk į ryšulėlį ir kepk 40 min. (keptus česnakus gali pasiruošti ir iš vakaro).
3. Iškepusius nulupk, sutrink prikaistuvyje šakute su keliais šaukštais grietinėlės. Supilk visą grietinėlę, suberk žoleles, pašildyk ir nukaisk.
4. Nuskustas bulves supjaustyk maždaug 0,5 cm pločio griežinėliais.
5. Apie 20 cm skersmens gilesnę kepimo formą sutepk sviestu. Bulves sluoksniuok su trupintu sūriu, pagardink druska ir pipirais. Užpilk grietinėle.
6. Kepk apie 1 val. Patiek šiltą kaip pagrindinį patiekalą su salotomis arba kaip garnyrą.